torstai 15. syyskuuta 2016

Papua vai pihviä?

Vannotko sinä helppouden nimeen, vai onko sinulle se aito ja alkuperäinen ainut oikea vaihtoehto? Erilaiset pavuista valmistetut jalosteet ovat hiljalleen vallanneet tilaa ruokapöydästämme, mutta soraääniäkin kuuluu: Kasvikset kasviksina, sanotaan. Runsaasti proteiinia sisältävä soijapapu on ollut jo vuosikymmeniä merkittävä kasviproteiinien lähde.  Ensimmäiset tuotteet tulivat markkinoille jo 1070-luvulla ja tänään erilaisia soijasta valmistettuja lihaa korvaavia tuotteita murekkeesta makkaraan on markkinoilla jo kymmeniä erilaisia.  Esimerkiksi soijarouhe on ollut jo pitkään tuttu raaka-aine erilaisissa murekkeissa, kastikkeissa ja  laatikkoruoissa.  Viime vuosina soijan rinnalle on noussut lukuisia vaihtoehtoja, joista meikäläisittäin varmaankin mielenkiintoisimpia ovat kotimaisesta kaurasta tai härkäpavusta valmistetut tuotteet. Näihin tutustumme syksyn Ruokaverstaissa.

Ensimmäisissä syksyn verstaissamme keskitytään kotimaiseen härkäpapuun, johon tutustumme sekä sen alkuperäisessä olomuodossaan että uutena Härkis-jalosteena. Soijapapu kulkee työpajassa härkäpavun rinnalla verrokkina ja toisena kiinnostavana raaka-aineena.  Työpajoissa valmistamme erilaisia versioita tutuista kotiruoista lihalla ja ilman ja altistamme itsemme niitä arvioimaan.  Olisiko syksyn ensimmäisen kokkauspajan teemana vaikkapa ”chili con carne vai chili sin carne”?
Tule mukaan tutustumaan uusiin innovaatioihin.  Keskustelemme muun muassa siitä, ovatko pavut parhaita sellaisenaan, vai saako niitä muokata kuluttajille helppokäyttöiseen muotoon. Voit mielellään tuoda keskusteluun mukaan myös kelpo lihansyöjän näkökulman.  Emmehän halua toki lihaakaan unohtaa!

Järjestämme kaksi saman sisältöistä tilaisuutta. Toinen on Seinäjoella Ravintola Prikassa 27.09. ja toinen Kurikassa 4.10. yhteiskoulun uudessa kotitalousluokassa. Ilmoittaudu itsellesi sopivana ajankohtana joko sähköpostilla (laila.matikainen(at)seamk.fi) tai Facebookissa:

Illan ohjelma
17:00 Pavut ja miten ne muuttuvat vaihtoehdoiksi lihalle: Anu Hopia,
elintarviketutkimuksen professori, Turun Yliopisto
17:40 Case Härkis, Verso Food Oy. Asiantuntijana tuotteen kehittäjä Elli Laukkala.
18:00 Jako ryhmiin, testituotteiden valmistamista eri raaka-aineista
19:00 Tuotteiden aistinvarainen arviointi, tulosten kokoaminen ja keskustelu
20:00 Tilaisuuden päätös

Tervetuloa mukaan!

Lisää aiheesta mm. Ylen sivuilla, jossa on otteita Anu Hopian radiohaastattelusta sekä yleisön kommentteja aiheen ympärille avatusta keskustelusta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti