Hapankaali

Erilaisia kaaliseoksia, oikealla perinteisempi hapankaali.
n.2 kg

 • 1 keskikokoinen kaalinkerä
 • 1 rkl suolaa
 • 2 l:n purkki säilöntään
 • (mausteeksi porkkanaa)


 1. Pese sopivan kokoinen lasipurkki kansineen, ja  painoksi sopiva kokoinen pieni purkki. Kuumenna purkkeja 125 °C asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia. Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet. 
 2. Irrota kaalista uloin lehtikerros ja siirrä se sivuun. Halkaise kaali ja poista ydin. Leikkaa ohuiksi, noin 5 mm leveiksi suikaleiksi. Kätevä työkalu on esim. vihannesmandoliini. 
 3. Pane keskikokoiseen kulhoon kaali ja suola, Sekoita hyvin, jotta suola leviää tasaisesti. 
 4. Hiero kaalinsuikaleita käsin: muserra ja rutistele, kunnes kaalista on irronnut runsaasti nestettä.
 5. Pane seos nesteineen steriloituun purkkiin ja survo survimella, kunnes kaali jää nestepinnan alapuolelle. Kasvisten täytyy peittyä nesteellä, jotta ne eivät pilaannu. 
 6. Peitä kaalisurvos kokonaisella kaalinlehdellä. Työnnä reunat alaspäin purkin reunoja vasten, jotta pienetkään kaalinpalat eivät nouse pintaan. 
 7. Pane pieni purkki ylösalaisin kaalinlehden päälle ja paina tiiviiksi (näin ainekset pysyvät pinnan alla). Sulje ison purkin kansi huolella, mutta avaa sitä sitten kahdeksasosakierroksen verran, jotta fermentointikaasut pääsevät pois. 
 8. Pane purkki lautaselle suoralta auringonvalolta suojattuun paikkaan. Jätä hapattumaan huoneenlämpöön vähintään 5 vuorokaudeksi. Pane jääkaappiin, kun säilyke on mielestäsi hapattunut riittävästi. Vähäinen värinmuutos pinnan tuntumassa on normaalia. Kaavi väriltään muuttunut osa pois ja hävitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti