![]() |
Erilaisia kaaliseoksia, oikealla perinteisempi hapankaali. |
- 1 keskikokoinen kaalinkerä
- 1 rkl suolaa
- 2 l:n purkki säilöntään
- (mausteeksi porkkanaa)
- Pese sopivan kokoinen lasipurkki kansineen, ja painoksi sopiva kokoinen pieni purkki. Kuumenna purkkeja 125 °C asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia. Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.
- Irrota kaalista uloin lehtikerros ja siirrä se sivuun. Halkaise kaali ja poista ydin. Leikkaa ohuiksi, noin 5 mm leveiksi suikaleiksi. Kätevä työkalu on esim. vihannesmandoliini.
- Pane keskikokoiseen kulhoon kaali ja suola, Sekoita hyvin, jotta suola leviää tasaisesti.
- Hiero kaalinsuikaleita käsin: muserra ja rutistele, kunnes kaalista on irronnut runsaasti nestettä.
- Pane seos nesteineen steriloituun purkkiin ja survo survimella, kunnes kaali jää nestepinnan alapuolelle. Kasvisten täytyy peittyä nesteellä, jotta ne eivät pilaannu.
- Peitä kaalisurvos kokonaisella kaalinlehdellä. Työnnä reunat alaspäin purkin reunoja vasten, jotta pienetkään kaalinpalat eivät nouse pintaan.
- Pane pieni purkki ylösalaisin kaalinlehden päälle ja paina tiiviiksi (näin ainekset pysyvät pinnan alla). Sulje ison purkin kansi huolella, mutta avaa sitä sitten kahdeksasosakierroksen verran, jotta fermentointikaasut pääsevät pois.
- Pane purkki lautaselle suoralta auringonvalolta suojattuun paikkaan. Jätä hapattumaan huoneenlämpöön vähintään 5 vuorokaudeksi. Pane jääkaappiin, kun säilyke on mielestäsi hapattunut riittävästi. Vähäinen värinmuutos pinnan tuntumassa on normaalia. Kaavi väriltään muuttunut osa pois ja hävitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti