maanantai 17. lokakuuta 2016

Kasviproteiinit: Mitä on nyt, mitä tulevaisuudessa?

Seuraavat verstaat Seinäjoella 25.10. ja Alajärvellä 26.10.

Seuraavissa kasviproteiiniverstaissa Seinäjoella ja Alajärvellä tutustumme kasviproteiini-isolaatteihin ja muihin proteiinipitoisiin kasviperäisiin tuotteisiin. Mietimme, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, ja minkälaisia tuotteita te itse toivoisitte markkinoille tulevan, sillä tuotteita tulee koko ajan lisää. Viime vuonna ilmestyi Vihis, Saarioiselta tulee pian kauppoihin vegepizza, ja Atriakin on tuomassa vuodenvaihteessa uuden "sipsikaljavegaaneille" tarkoitetun tuotteen. 

Myös ravintolat pysyttelevät kasvisruokatrendin aallonharjalla. Eteläpohjalaisia ravintoloita haastateltiin Ilkka -lehdessä 13.10. ja muita ravintoloita ABC-ketjusta Michelin ravintola Oloon Ylen artikkelissa 15.10. Ravintolat näyttävät tekevän mieluiten omia versioitaan kasvispohjaisista ruuista, eivätkä uudet kasviproteiinituotteet ole suuremmin valloittaneet ravintoloita. Miksi ei? Mikä olisi ravintoloille sopiva ratkaisu?

Markkinoille tulleet tuotteet kohdistuvat etenkin kuluttajille. Varsinkin nyt lihattoman lokakuun aikana kasviproteiineista kirjoitetaan ahkerasti jokaisessa mediassa.  Paljosta mediahuomiosta huolimatta saatu tieto voi jäädä yleiselle tasolle. Huomio saattaa esimerkiksi kääntyä tuotteiden vesipitoisuuteen, ja siihen että kasvipohjaisiin tuotteisiin sitoutuu vettä. Vaan on sitä vettä lihassakin! Raa`an lihan vesipitoisuus voi olla esimerkiksi 75 %, ja kypsennetyn lihan 10-30% kypsennyshävikin jälkeen 45-65%. Uudet kasviproteiinituotteet, Nyhtökaura, Härkis ja Oumph! ovat lämmitettäväksi valmiita kypsiä tuotteita, joiden vesipitoisuus vaihtelee 50-75% välillä. Koska näiden tuotteiden vesipitoisuus seuraa hyvin lihan ominaisuuksia ovat ne hyvin verrattavissa kypsän lihan ravintoainekoostumukseen.Kuivat valmisteet, kuten esimerkiksi perunaproteiini tai pellavansiemenrouhe ovat tuotteita jotka sekoitetaan osaksi reseptiä, eli ne toimivat lisänä. Ateriaa kohden suhteutettuna näitä käytetään siksi vähemmän. Näiden tuotteiden ravintoainekoostumus on tiiviimmässä paketissa ja vähempikin riittää.
Pellavarouhe ja perunaproteiini

Kahdessa viimeisessä kasviproteiiniverstaassa valmistetaan tuotteita kahdella eri reseptillä, ja vain yhtä raaka-ainetta vaihdetaan. Mikä on kunkin kasviproteiiniraaka-aineen merkitys reseptissä, mikä soveltuu parhaiten ja miten näitä valmisteita itse käyttäisit.

Ruokaverstaan ohjelma:

Seinäjoki Alajärvi
17:00 14:00 Kasviproteiinit, isolaatit ja niiden koostumus, Elintarvikekehityksen professori Anu Hopia
17:40 14:40 Yrityspuheenvuoro: 
Linseed Oy, 
Finnamyl Oy, 
18:00 15:00 Testituotteiden valmistusta
19:00 16:00 Tuotteiden maistelu, keskustelu ja tulosten kerääminen
20:00 17:00 Tilaisuuden päätös


Nähdään verstaassa!

Laila Matikainen, SeAMK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti