Pavut ovat arkinen ruoka laajalti ympäri maailman. Ne ovat edullisia ja ravinteikkaita luonnon tehopakkauksia, ja ne ovat useiden ravintoaineiden, kuten proteiinin, raudan, b-vitamiinien, foolihapon, tärkkelyksen ja öljyn lähteitä. Myös Suomessa syötiin härkäpapuja, ennen kuin peruna syrjäytti sen.
![]() |
Soijapapu ja härkäpapu |
- Trypsiini-inhibiittorit estävät proteiineja pilkkovan trypsiini-entsyymin toiminnan. Trypsiini-inhibiittorit haittaavat siten proteiinien hajoamista ruoansulatuskanavassa.(2)
- Monet pavut sisältävät proteiineihin kuuluvaa myrkyllistä lektiiniä. Kotimaisessa härkäpavussa on vain vähän lektiinejä, jotka denaturoituvat kiehauttamalla pavut. Raa'at pavut sisältävät sata kertaa enemmän lektiiniä kuin huolellisesti keitetyt.
- Liotuksella ja keittämisellä saadaan myös ilmavaivoja aiheuttavat glykosidi -sokeriyhdisteet vähenemään. Ilmavaivat johtuvat siitä, että pavut sisältävät sokeriyhdisteitä joita ruuansulatus ei pysty käyttämään, vaan nämä hajoavat vasta bakteerien vaikutuksesta suolistossa. Suomessa jalostetaan pienen glykosidipitoisuuden omaavaa härkäpapua.(4)
Maailmanluokan soijapapu, ja pohjoisessakin viihtyvä härkäpapu
![]() |
Soija- ja härkäpavun erot hiilihydraatin, rasvan ja proteiinin määrässä. |
Härkäpapu kuuluu hernekasvien heimoon ja virnojen sukuun. Härkäpapu on hyödyllinen typensitojakasvi, jonka viljely-alan odotetaan kasvavan Suomessakin. Sitä viljellään Suomessa pääosin rehukasviksi sen korkean valkuaisainepitoisuuden (28–31 %) vuoksi. Osassa Suomea tuoreet härkäpavut ovat sesonkituote, joka on löytänyt tiensä myös ruokapöytiin.
Soija- ja härkäpavun vertailu
Verstaassa maisteltiin Soija- ja härkäpapuja keitettyinä ja suolalla maustettuna. Maisteluista kerättiin makuarviot 4:n eri ominaisuuden perusteella. Tehtävänä oli valita, kumpi papu sopii kuvaukseen paremmin. Tässä arviossa härkäpapu koettiin täyteläisemmäksi, kitkerämmäksi ja voimakkaammaksi maultaan, ja soijapapu hieman miellyttävämmäksi.
Sanalliset kommentit
Osallistujat kommentoivat papuja myös vapaasti. Näissä kommenteissa soijapapu havaittiin mauttomaksi, meheväksi ja pehmeäksi. Härkäpapu koettiin puolestaan täyteläiseksi, lihaiseksi ja hernemäiseksi, ja sen sitkeä kuori mainittiin erikseen.
Pavut herättivät osallistujissa myös eettisiä ja yhteiskunnallisia pohdintoja. Tärkeimpänä asiana esiin nousi härkäpavun kotimaisuus ja soijapavun ulkomaisuus. Lisäksi soijapavusta mainittiin sen allergisoivuus. Yleisesti eettisissä kommenteissa suhtauduttiin soijapapuun negatiivisesti tehotuotannon uhrina, geenimuunneltuna tuotteena, kun taas härkäpapu oli positiivinen luonnonläheinen lähituote.
Seuraavassa postauksessa tulevat papuverstaiden loput tulokset: Tehdyt annokset, arviot ja vastaukset siihen, millaisena pavut halutaan nauttia.
Anu Hopia, elintarvikekehityksen professori, Epanet, Turun Yliopisto.
Lähteet:
- Sontag-Strohm, Lampi, Piironen, Salovaara, Stoddard, Pavut valtaavat tilaa kuluttajien ruokalautasella, Kehittyvä elintarvike 2/2012, s. 30, http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/pavut-valtaavat-tilaa-kuluttajien-ruokalautasella
- Trypsin inhibitors. Sigma Aldrich. http://www.sigmaaldrich.com/technical-documents/articles/biology/trypsin-inhibitors.html
- Kotimaiset kasvikset Ry, PAVUT (Phaseolus vulgaris), http://www.kasvikset.fi/kasvitieto/syotavat-kasvit/palkokasvit/pavut
- WIkipedian tietopaketti soijapavusta, https://fi.wikipedia.org/wiki/Soijapapu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti