tiistai 15. maaliskuuta 2016

Onko makujen yhdistäminen tiedettä, taidetta, intuitiota vai taitoa?

MAKUVERSTAS SEINÄJOELLA 5.4.2016 ja KAUHAJOELLA 13.4.2016

Edellisessä Ruokaverstaassa tutustuimme perusmakuominaisuuksien vuorovaikutuksiin. Seuraavaksi pohdimme niiden lukemattomien muiden makujen ja aromien, joita maailma on pullollaan, merkitystä makujen yhdistelemisessä. Mitä makujen yhdisteleminen oikein vaatii ja mitä se on? Onko se tiedettä, taidetta vai puhdasta ammattitaitoa? Jos keittiömestareilta kysytään, miten he tietävät joidenkin makujen sopivan yhteen, voi vastaus olla tällainen: ”Sen vain tietää”. Olisiko kuitenkin olemassa teoria, joka tarjoaisi meille oikaisupolun makujen yhdistelemiseen? Kuuluisa keittiömestari ja molekyyligastronomiaa ansiokkaasti soveltanut Heston Blumenthal on todennut, että maailma on täynnä uusia mahdollisia makujen yhdistelmiä. Ja kun Heston yhdisti valkosuklaata ja kaviaaria, se synnytti uuden makuteorian – yhden monista.

Seinäjoella pureudumme aiheeseen 5.4. Erilaisia näkökulmia tarkastelevat sekä keittiömestari Jani Unkeri että elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia. Osallistujat pääsevät jälleen myös töihin -  eli muodostamaan makuyhdistelmiä. Lopuksi maistellaan ja pohditaan, mikä toimii: Teoriat, intuitio vai kenties rohkea luovuus? Mukana myös keittiömestari José Manuel de Torres Artillo Baskien kulinaarisesta instituutista. 

Kiitos myös palautteestanne, joita saimme sekä Lappajärveltä 9.2. että Seinäjoelta 26.2. pidetyistä verstaista. Niiden avulla kehitämme verstasta joka kerralla entistä paremmaksi.

Nähdään Seinäjoella 5.4. ja Kauhajoella 13.4. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti