keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Illallinen putkassa johdattaa moniaistiseen makuverstaaseen


Legendat kertovat kuolemaantuomittujen viimeisistä illallistoiveista. Selli on karu paikka ruokailla, olipa ateria kuinka herkullinen  tahansa.

Mutta juuri selliin päätettiin mennä, kun Seinäjoella Värinä-projekti mietti kiinnostavaa moniaistista illalliskokemusta. Ruokahetki kun koostuu kaikkien aistiemme yhteisvaikutuksesta, seikka joka tarjoaa mahdollisuuden kehittää ruokailun elämyksellisyyttä kai loputtomiin. Seinäjoen vanha poliisitalo tarjosi sopivasti tilat selleineen, oikeussaleineen kaikkineen.


Aihetta alkoivat työstää muusikko Sami Silèn, ja keittiömestarit Jose de Torres ja Jani Unkeri, toteutukseen osallistui myös keittiömestari Arto Rastas.Elämyksellinen ilta punoutui tarinan ympärille, jossa rikos, oikeus, tuomio, syyllisyys, rangaistus ja vapaus seurasivat toinen toisensa jälkeen, osallistujat johdateltiin läpi rakennuksen samalla illastaen, tunnelmaa rakennettiin tilaisuutta varten sävelletyllä musiikilla, jota paikan päällä elävänä esitettiin, tilaa varten luodusta muusta äänimaailmasta, projektorilla heijastetuista kuvista ja valaistuksesta. Ja kaiken keskiössä tietenkin ruoka.

Istahdin teekupposen ääreen juttelemaan nuoren ja sympaattisen José Miguel De Torres Arrillon kanssa. Vasta 26-vuotiasnuorukainen oli ehtinyt työskennellä ravintoloissa jo pitkään, kunnes tajusi haluavansa opiskella muutakin, kuin juuri sitä miten työ tekijäänsä neuvoo. Sevillasta, Andalusiasta kotoisin oleva José muutti pohjoiseen, Bilbaoon,jossa suorittaa nyt opintojensa loppuvaiheita Baskien Kulinaarisessa Instituutissa Gastronomy and Culinary Arts opinto-ohjelmassa.


José suorittaa parhaillaan 3 kk harjoittelua Seinäjoella ja koko harjoittelu huipentuu 14-15.6 Seinäjoki Food  Business Summitin moniaistisella illallisella.

Me ruokaverstaan porukka olemme myös saaneet nauttia Josén seurasta ja tinkimättömästä työnteosta pitkin kevättä. On ollut hienoa suunnitella yhdessä ruokaverstaita ja vaihtaa kulinaristisia kokemuksia eri kulttuureista. Esimerkiksi meidän maitotuotehyllymme kaupoissa ovat tehneet lähtemättämän vaikutuksen. Kuinka maidosta voi olla näin paljon erilaisia tuotteita ja mihin niitä käytetään? Entäpä kaikki ruispohjaiset tuotteet? Silkkaa fantasiaa etelän asukkaalle!


Esimerkkinä putka-illallisen kokonaisuuksista José antoi kuvan syyllisyys-annoksen, jossa savukalatartar, limegelé, tillin kukintoja ja syötävän rapsakaksi friteerattu kalanruoto. Syöjät kävelivät loputtoman pitkää käytävää pimeälle luukulle, josta annos ojennettiin ja jatkoivat vielä pitempää käytävää kantaen omaa annostaan (syyllisyyttä) painostavan musiikin luomassa ilmapiirissä.


Moniaistisuuteen perehdytään myös kevään viimeisessä ruokaverstaassa15. 6 klo 12-16 Seinäjoella Seinäjoki Food Summitin yhteydessä, jossa meillä myös ilo tarjota teille toinen Juan Carlos Arboleyan Suomen luennoista. Ruokaverstastilaisuus on tuttuun tapaan kaikille avoin ja maksuton, joten ilmoittauduthan mukaan.

Moniaistisuuden ja ruoan symbioosiin voit etukäteen tutustua vaikkapa lukemalla Moniaistista keittokirjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti