torstai 9. maaliskuuta 2017

Savuherkut puntarissa

Savustusverstaat 22.3. Seinäjoella ja 27.3. Lapualla

Savustus on ikivanha menetelmä säilöä ruokaa, erityisesti kun suolaa ei ollut aina saatavilla. Nykyään savustusta käytetään enemmän savun tuoman miellyttävän maun vuoksi, ja savun makua on nykypäivänä tarjolla jopa pulloissa. Nyt savua laitetaan jo porkkanaankin. Viime vuonna suuri hitti oli Porkkala.
"Porkkalabuumi sai kaupat tyhjenemään savuaromista" 
Savun ja kypsyvän lihan tuoksu leijailee nenään lämpimänä kesäpäivänä, vesi herahtaa kielelle kun ajattelee laatikossa hiljalleen kypsyviä ahvenia. Olet aiemmin aamulla käynyt ongella ja saanut pari isohkoa vonkaletta, jotka nyt suolauksen jälkeen hiljalleen savustuvat metallilaatikossa hiljaisella tulella. Paras hetki tulee kun evät irtoavat kalasta helposti ja päivän saalis on valmis! Rinnalle pari uutta perunaa ja voita, niin mielettömän hyvä ateria on katettu.

Ahvenien savustusta
Monen kesämökiltä tai kotoa löytyy tuttu metallinen savustuslaatikko, jolla itse pyydystetyt kalat saavat mukavan aromin. Savustukseen hurahtaneet taas kokeilevat mielellään monta päivää kestävää kylmäsavustusta tai rakentavat itse erilaisia savustuslaitteita ja vertailevat mikä puulaatu on parasta millekin tuotteelle.

Lihan palvaaminen ja EU

Lihan palvaajat ovat ylpeitä ammattitaidostaan, ja haluavat tarkentaa käytettyä termistöä:
"Kalaa savustetaan, lihaa palvataan"
Perinteinen palvaaminen eli saunapalvin valmistus aidolla savulla on nyt hyvin ajankohtainen asia. EU on kieltämässä perinteisen savusaunassa tapahtuvan palvauksen menetelmässä muodostuvien PAH-yhdisteiden korkean pitoisuuden takia. Suomessa perinteistä palvaamista tekevät erityisesti pienyrittäjät, kun taas suuret teolliset lihayritykset ovat ratkaisseet tuotteen valmistuksen toisin. Aidon savun aromilla on puolestapuhujansa: Muulla tavoin ei saa aikaan yhtä mahtavaa makua. Suomessa onkin nyt päätetty hakea poikkeuslupaa, jotta perinne saisi jatkua.

Mutta mitähän eroa on kaikilla näillä erilaisilla menetelmillä käytännössä? Wikipediassa (josta me kaikki aina tietoa katsomme vaikkemme sitä tunnustakaan) kerrotaan näin:
"Palvaaminen on vanha säilytysmenetelmä jossa käytetään korkeampia lämpötiloja ja pidempiä aikoja kuin lämminsavustuksessa tai kylmäsavustuksessa." 
Uskoisko tuota? Näihin perehdymme seuraavassa Ruokaverstaassa, jossa laitetaan savuherkut puntariin! Tule siis paikalle ja varaudu sään mukaisella ulkovaatetuksella sekä uteliaalla mielellä.

Ohjelma: 
17:00 Mitä savustaminen on, mitä siinä tapahtuu
  • ETT Anu Hopia, Turun yliopisto
  • Perinteinen palvaus, Kauhajoen palvaamo, Jarmo Syväluoma
  • Keittiömestarin vinkit, Ravintola Juurella: Joni Pukkinen, Jani Unkeri
18:00 Savustuskokeiluja

19:00 Maistelua ja keskustelua

Saman sisältöiset verstaat pidetään 22.3. Seinäjoella ja 27.3. Lapualla


Ilmoittautua voit Facebook-tapahtumissa (linkit yllä ja niistä löytyy myös lisätietoa) tai sähköpostiosoitteeseen laila.matikainen@seamk.fi

Katja Marttunen, Turun yliopisto
Laila Matikainen, SeAMK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti