Perinteistä nykypäivään -teemassa nostamme esille perinteisiä reseptejä ja menetelmiä. Juuri vietetyn laskiaisen (ja torstain) kunniaksi päätimme tällä kertaa nostaa esille hernekeiton. Hernekeitto on ruoka, jota jokainen suomalainen on syönyt, ja jokaisella on siihen oma suosikkihöystönsä sinapista sipuliin. Mikä olisi purkkihernekeiton sijaan nykypäivän hernekeittoversio?
Hernekeittoa on syöty vuosisatoja
Herkullista hernekeittoa |
Torstain hernekeittopäivästä on toinenkin teoria, jonka Helsingin Sanomien Kirsti on antanut 10.7.1994. "Hernekeiton ja torstaipäivän pyhästä yhteydestä on monta versiota. Yhden mukaan perinne on syntynyt Kustaa Vaasan aikana. Tuolloin - ja sen jälkeenkin - osa veroista maksettiin kruunulle luonnontuotteina, kuten voina, herneinä ja vesilinnunmunina. Koska kuivatut herneet säilyivät pisimpään, kuninkaan hovissakin kevät oli muiden herkkujen jo huvettua ainaista herneruokien, lähinnä siis hernerokan aikaa. Tämä sai kiivasluontoisen kuninkaan polttamaan päreensä tavan takaa. Jokakeväinen piina jatkui, kunnes hovi sai uuden ruokavarastonhoitajan. Hän keksi ongelmaan oivan ratkaisun: hernekeittoa syötäisiin kerran viikossa läpi vuoden. Kustaa Vaasa ihastui ehdotukseen ja määräsi saman tien hernekeittopäiväksi torstain. Siitä lähtien koko valtakunnassa syötiin hernekeittoa torstaisin."
Yleisötapahtumissa hernekeittoa jaetaan soppatykistä |
Hernekeittoa itse tehtynä vai purkista?
Suomessa perinteisen hernekeiton resepti vaihtelee asuinalueen mukaan. Länsi-Suomessa keitto on sakeaa ja savulihalla höystettyä kun taas karjalaisessa hernerokassa on enemmän lientä, herneet ovat kokonaisia ja liha ei ole savustettua. Nykyään kukin kokki poimii omasta mielestään kunkin reseptin parhaat puolet ja tulos taitaa olla yleensä itäisen ja läntisen version yhdistelmä. Pikainen googlaus kertoo että useimmissa resepteissä hernekeitto on sakeaa, mutta liha ei välttämättä ole savustettua. Tässä vielä muutama idea hernekeiton valmistukseen: Hernekeitto neljällä tapaa.
Ensimmäiset
valmishernekeittopurkit tulivat Suomessa markkinoille vuonna 1952 turkulaisen Jalostajan toimesta. Sen jälkeen ne ovat kuuluneet suomalaisten kuivaruokakaappeihin ja taitavat edelleen olla
maksalaatikon kanssa yksi suosikkieineksistä. Purkkihernekeittoa voi tuunata helposti mielensä mukaan. Perinteisesti suositellaan raakaa sipulia, sinappia tai meiramia, myös kasvisversio on nykyään tarjolla. Hurjimpiin tuunausehdotuksiin taitaa kuulua hernekeiton maustaminen wasabilla tai myös hernekeitosta tehtyjä pihvejä suositellaan kokeiltavaksi.
Jalostajan hernekeittovalikoimaa |
Hernekeitto jakaa mielipiteitä yleensä melko vahvasti, siitä joko pitää tai ei. Pidätkö sinä hernekeitosta? Entä miten tuunaan hernekeittosi? Teetkö itse vai ostatko vain valmisvaihtoehtoja?
Katja Marttunen, Turun yliopisto
Laila Matikainen, SeAMK
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti