maanantai 16. toukokuuta 2016

Moniaistisuus: Maustetaan ruoka musiikilla!

Ruokaverstas  Seinäjoki (Food Business Summit), 15.6. 

Seuraavan makuverstaan aiheena on moniaistisuus eli aistien välinen vuorovaikutus. Meillä on viisi aistia (tai aistipiiriä, kuten termi virallisesti kuuluu), eli näkö-, haju-, maku-, kuulo- ja tuntoaistit.  Näillä me , joilla koemme ja havainnoimme maailmaa ympärillämme.

Vaikka ruokaillessa puhumme arkisesti ruoan maistamisesta, tosiasiassa nautimme ateriamme kaikilla viidellä aistillamme.  Nämä aistit myös vaikuttavat toinen toisiinsa.  Esimerkiksi näköaistilla voidaan vaikuttaa ruoan koettuun makeuteen, sillä tutkimuksissa punaisen sokeriliuoksen on todettu maistuvan jopa 10 % makeammalta kuin yhtä paljon sokeria sisältävän kirkkaan juoman.   Tuntoaistilla voidaan vaikuttaa vaikkapa suklaan makeuteen valamalla suklaanapit pyöreiksi.  Pyöreä nimittäin yhdistetään enemmän makeuteen kuin neliskulmainen.

Aisti, johon ehkä vähiten kiinnitetään huomiota ruoan yhteydessä, on kuuloaisti.  Kuitenkin myös kuuloaistilla voidaan vaikuttaa ruoan koettuun makuun jopa niin paljon, että maailmalla puhutaan jopa musiikilla maustamisesta – sonic seasoning.

Lappajärveläisen pitopalveluja tarjoavan Kokkituvan yrittäjä Tiina Kujala innostui moniaistisuudesta. Hän on ollut mukana Etelä-Pohjanmaan elintarvikekehityksen tutkimusprofessuurin ohjausryhmässä, ja seurannut tiiviisti elintarvikealan trendejä. Kumuru hankkeen Sensibus –festivaalilla vierailleen professori Charles Spencen luento teki häneen vaikutuksen.  Spencen mukaan tulevaisuudessa ravintolat voivat tarjota ruoan ohella myös musiikkimenun. Äänimaailma voi toimia myös makuja korostavana lisämausteena.
Havanna Postre’s -jälkiruokanautinto koostuu kakusta ja kahvista, joiden
makumaailma on suklainen ja romminen sekä muusikko Sami Silénin
säveltämästä musiikista, joka vie nautiskelijan Lappajärven rannoilta
Kuuban rytmeihin. (Kuva, Kokkitupa: Tiina Kujala.)


Tiina halusi soveltaa ideaa omaan yritystoimintaan sopivaksi, ja hän keksi yhdistää kolme asiaa: Suklaisen tryffelikakun, oman kahvisekoituksen ja näille sävelletyn oman musiikin. Tätä pakettia voi tilata, ja tarjota missä ja milloin tahansa. Ja näin kokonaisuudesta muodostuu aivan uusi tuote, joka on enemmän kuin osiensa summa: Elämys jonka jokainen kokee vähän eri tavoin.

Tummaa kahvia ja suklaista kakkua maistellessa voi tunnelmoida kaukomailta rahdattujen kaakao- ja kahvipapujen ja latinorytmien keinuttavaa matkaa lokkien saattelemana maailman merien läpi. Äänimaailman ja musiikin on säveltänyt muusikko ja äänisuunnittelija Sami Silén, jolla on kokemusta ruoan ja äänimaailman yhdistämisestä. Muun muassa Sensibus Festivalin moniaistisella juhlaillallisella tarjotun kala-annokseen johdatteli teos "Kalan matka”, jonka musiikki oli hänen käsialaansa. Annoksen (Graavisiika, 68 °C muna, ja mallascrumble smetanalumella) päällä oli savulla täytetty lasi. 
Kuva videoteoksesta Kalan matka. Musiikki: Sami Silén,
kuvaus ja editointi Teemu Vuorela. 

Kuuloaistin – ja muiden aistien monista ulottuvuuksista ruoan kokemiseen kerrotaan seuraavassa Ruokaverstaassa enemmän. Tule mukaan kuulemaan lisää ja luomaan aitoja eteläpohjalaisia, musiikilla maustettuja makupaloja!  


Laila Matikainen, SeAMK,
Anu Hopia, Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti