Peruna ei ole mikä tahansa turha juures, sillä niin siinä sitten kävi, että parhaimmiksi epaksiksi eri makuyhdistelmien verstaissa äänestettiin perunaepakset. Ja vielä molemmissa verstaissa, sekä Seinäjoella 5.4. että Kauhajoella 13.4. Kyllä me suomalaiset sitten tykätään perunasta! Eikä perunan makua voikaan väheksyä, onhan siinä lukuisia haihtuvia yhdisteitä, jotka sopivasti sieraimiin osuessaan tuottavat erilaisia aromeita. Peruna myös sisältää kaikkia viittä makuominaisuutta, makeutta, happamuutta, suolaisuutta, karvautta ja umamia.
Ote Anu Hopian Perunan kemiaa käsittelevästä esityksestä. Diassa viitataan myös seuraavan makuverstaan aiheeseen, moniaistisuuteen... |
Tässä Seinäjoella ja Kauhajoella tehdyt perunaepakset.
Perunaepas salsalla ja fritatulla salottisipulilla. |
Salottisipuli-salsa-perunaepas (Seinäjoki)
|
Voissa
paistettuja perunoita. Salsa: Mangoa, Leipäjuustoa, chiliä, lime, öljyä.
Päälle: 150 C friteerattuja salottisipuleita, koristeena rucolaa.
|
Useita
makuja - ei arvannut mitä oli. Mehevä. Sipulit maukkaita. Kiva koko. Perunapohja hyvä.
Makupareista mukana olivat Chili ja salottisipuli.
|
Chilillä ja suklaalla ryyditetty perunaepas |
Chili-suklaa perunaepas (Kauhajoki)
|
Peruna,
savupaprika, suola, chiliöljyssä
paistettu rapeaksi, latva-artisokka-kaali-porkkana –pikkelssi, tumma suklaa,
sormisuola, smetana, ruohosipuli, sitruunakuori
|
Tuoksu
kertoi, että suklaata on luvassa, raikas, eri rapeuasteita, täyteläisyys
suklaasta ja smetanasta, suklaa ja etikka jälkimakuna, mieto savupaprikan
tuoksu. Kommentti: Vähän lisää suolaa perunoille. Makupareista mukana mm. chili, tumma suklaa ja paprika, kaali, porkkana ja artisokka.
|
Lähteet:
Segnit N. 2010. The Flavour Thesaurus. Bloomsbury Publishing Plc.
Page K, Dornenburg A. 2008. The Flavor Bible. Little, Brown and Company.
Foodpairing. https://www.foodpairing.com/en/home
Seuraavat, ja samalla kevään viimeiset makuverstaat käsittelevät moniaistisuutta. Siitä lisää seuraavissa postauksissa.
Laila Matikainen, SeAMK
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti