torstai 28. huhtikuuta 2016

Makuyhdistelmiä osa 1: Savukalana ahven tai siika

Makujen yhdistelmien verstaat, huhtikuu 2016

Makuyhdistelmien verstaassa kalan raaka-aineena olivat kansalliskalamme ahven ja merenkurkun siika. Kansalliskalamme ahven on erittäin maukas makean veden kala, mutta tavallisuutensa vuoksi aliarvostettu. Myös siikaa on kehuttu maukkaaksi kalaksi erityisesti graavisuolattuna tai savustettuna. Siikaa tavataan sekä järvissä että meressä

Ryhmä työstämässä makuyhdistelmiä Merenkurkun Siialle.
Merikaloissa on oma aminohapoista ja amiineista muodostunut arominsa, joka johtuu sen tasapainoilusta suolavesiympäristössä. Molemmat kalat ovat vaaleita, ja maultaan ehkä lähimpänä verstaassa käytetyn makuparilistan koljaa - jonka maun sanotaan muistuttavan hieman kuhaa.

Savustetussa kalassa savun aromi on olennainen elementti, jonka pohjalta makupareja haetaan. Savun aromit muodostuvat mm. guiacolista, joka on aromaattinen ja makea - ja kreosolista (Fisher &Scott, 1997). Savun mausta voi erottaa myös nahkaista, lääkemäistä, hedelmäistä, viskimäistä, kanelia, karamellia ja vaniljaa. Mitkä aromit nousevat esiin, riippuu valmistusmenetelmästä (Segnit, 2010).

Makujen yhdistäminen ja pikamuokkaukset

Makuverstaan ryhmätehtävänä oli valmistaa kiinnostava tapas tai epas. Osallistujilla oli käytössä listatut raaka-aineet - ja mikä tärkeintä - aineksia myös listan ulkopuolelta. Kalatapaksien pääraaka-aineina oli joko savuahven tai savusiika. Koska makuparit oli haettu kansainvälisistä lähteistä, ei suositeltuja makupareja kuitenkaan ollut tarjolla juuri näille kaloille. Listan makuparit olivat savulohelle, savustetulle taimenelle, makrillille, koljalle, ankeriaalle ja sillille.Yhdistelmiin tuli lisätä muutamia eri aineksia annetulta listalta, että muita aineksia, jotka puolestaan saattoivat olla hyödyllisiä makuyhdistelmän muille osille. Makuyhdistelmä voidaan johtaa pääraaka-aineesta alkaen etsien sille makupari, ja tälle puolestaan haetaan täydentävä maku. Oheinen lista näyttää myös yhteisiä makupareja eri pääraaka-aineille. Aina tarvitaan myös omaa harkintaa. Lista on tämän postauksen lopussa. 

Valmistusvinkkeinä oli muutamia nopeita työstömenetelmiä:

  • Pikkelöinti: Perusidea on, että liemessä on sopuisassa suhteessa etikkaa, vettä ja sokeria. Perusohje: 3 osaa vettä/2 osaa sokeria/ 1 osa väkiviinaetikkaa. Pikkelöidyt kasvikset syntyvät ravistamalla liemen ainekset kasaan. 
  • Freesaus /kuullottaminen: Freesaus eli kuullottaminen on raaka-aineiden rasvassa kypsennystä, joka tehdään miedolla lämmöllä. Raaka-aineet pehmenevät ja kiillottuvat, mutta eivät ruskistu. Freesaus pehmentää makuja ja tekee lopputuloksesta täyteläisen. Ilman freesausta esimerkiksi sipulin maku jää kitkeräksi.
  • Paahto: Ilman rasvaa joko kuivalla pannulla tai uunin grillivastuksen alla. 
  • Ryöppäys: Ryöppääminen eli ruoka-aineen nopea keittäminen voi tapahtua kuumassa vedessä tai höyryssä kiehuttamalla. Tarkoituksena on joko pehmentää ruoka-ainetta tai poistaa siitä makuhaittoja. Ryöppäämisessä ruoka-aine ei ehdi kypsyä.
  • Friteeraus: Kuumenna öljy esim. n. 150 asteeseen. Käytä piikkimittaria. Friteeraa niin kauan, että tuotteet saavat väriä. Nosta reikäkauhalla öljystä. Valuta ne siivilässä.

Savukala-aiheisia epaksia ja tapaksia Kauhajoen ja Seinäjoen verstaista

Espanjalainen vieraamme José Manuel de Torres Artillo
Baskien kulinaarisesta instituutista:
José pursottaa punajuurimajoneesia savusiikatapakselle.   
Josén savusiikatapas (Kauhajoki)
Paahdettu kauraleipä, gazpazho-pohjainen (leipää, valkosipulia, oliiviöljyä, suolaa, viinietikkaa, tomaattia ja paprikaa) tahna, savusiika, punajuurimajoneesi, tilli, kapris.
Hapokkuus gazpachosta, rikas makukokonaisuus.
Makupareja listalta: Kapris, tilli, valkosipuli, viinietikka. 
Savusiikaepas, Kauhajoki
Savusiikaepas (Kauhajoki)
Leipää paahdettiin uunissa,  artisokasta ja smetanasta tehty piparjuurella ja sitruunalla maustettu tahna, mango, savusiika, ruohosipulia ja mustikkaa, lipstikkaa
Olipas makujen kirjo!, mustikka tuli hyvin esiin heti alkuun (mustikka ja lipstikka sopii hyvin samoin mustikka ja savukala). Kehitysehdotus: Kala ja piparjuuri hallitsivat, mangoa vähän enemmän.
Savukalan makupareja listalta: Ruohosipuli, sitruuna, piparjuuri. 

Mansikkasavuahvenepas, (Seinäjoki)
Mansikka-savuahvenepas (Seinäjoki)
Kotitilan savuahventa, lautasena mansikka, inkivääri pikkelöitynä, fenkolia.
Hauska esillepano, hyvän makuinen. Jännä makuyhdistelmä, inkivääriä sopivasti. Sopiva raikkaus. Savukalan makupareja listalta: Mansikka, inkivääri. 
Josén tapakukko


Josén savuahven tapakukko (Seinäjoki)
Kiinalaiseen tyyliin höyrytetty leipä, sisällä savuahventa ja pekonia. 
Maukas ja tuhti eväs. Hyvä täyte. Höyryleipä uusi juttu! Ehdotus: Voisi olla pienempi.

Kalan makuyhdistelmiä tehtiin rohkeasti sekä listaa käyttäen että ilman listaa, mikä oli hyvä asia: Mikään ei korvaa aidon maistamisen tärkeyttä makuyhdistelmien teossa. 

Kuva1: Makupareja eri pääraaka-aineille.
Lähteet: (FPAIR) Foodpairing.com,
(FLABI) The Flavor Bible,
(FLTHE) The Flavour Thesaurus. 
Seuraavassa postauksessa kerromme kinkun makuyhdistelmistä - ja sitten vuorossa ovat ei vähempää eikä enempää - rakkaat perunat!

Lähteet:

Fisher C, Scott T. 1997. Food Flavours, Biology and Chemistry. RSC Paperpacks. 
Segnit N. 2010. The Flavour Thesaurus. Bloomsbury Publishing Plc. 
Page K, Dornenburg A. 2008. The Flavor Bible. Little, Brown and Company. 
Foodpairing. https://www.foodpairing.com/en/home

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti