sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Makuhaaste: kesytetään puolukkaa

Ensi viikolla 26.1. aloitamme kevään makuteemat puolukalla. Puolukan maku sisältää on metsäisyyttä, marjamaisuutta, happamuutta, pistävyyttä, makeutta ja kitkeryyttä. Mitä ominaisuuksia korostaisit, ja mitä siihen lisäisit? Entä haluaisitko hiukan kesyttää joitakin puolukan ominaisuuksia?  Verstaassa tutustutaan ensin erilaisiin makumuokkauksen keinoihin ja sitten aletaan töihin.  Pienryhmissä kehitetään ensin puolukalle uusi  makuyhdistelmä, joka sitten taivutetaan  neljäksi erilaiseksi testituotteeksi. Testituotteet – geeli, vaahto, mehu ja emulsio – auttavat kohti lopullisten tuotteiden kehitystä, jonka yleensä tapahtuu sitten omissa keittiöissä.

Makuhaasteen ryhmätehtävä:

Raaka-aineksina on puolukka –raakamehu. Kehittäkää puolukalle mieleisenne makuyhdistelmä. Tehkää tästä kehittämästänne perusraaka-aineesta neljä eri rakennetta: Mehu, geeli, vaahto ja emulsio. Ohjeet eri rakenteiden tekemiseen saatte paikan päällä, ja ryhmän jäsenillä on varmasti tekemistä eri rakenteiden valmistamisessa. Makuyhdistelmiä varten on tarjolla joitakin kuivia ja tuoreita mausteita ja aineksia. Lisäksi tarjoiluun on käytettävissä kokonaisia pakastepuolukoita, ja rekvisiittana mm. vaniljajäätelöä ja ruisleipää.  Oman salaisen raakaaineensakin saa tuoda mukana!


Makuverstas 26.1. ohjelma kello 18:00 alkaen:

  • Tutustuminen perusmakuihin (suolainen, makea, hapan, karvas, umami)
  •  Maun muokkaamisen periaatteita (Anu Hopia ja Jani Unkeri)
  • Makuyhdistelmän valmistaminen ja näiden muokkaaminen eri rakenteiksi
  • Maistelu ja arviointi, yhteenveto
Paikka: Vaasantie 1 C, Seinäjoki, (Itikanmäki, Foodwest talo 1. kerros)
Varaa aikaa noin 2,5 tuntia. 

Anu Hopia, Turun yliopisto ja Laila Matikainen, SeAMK


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti