tiistai 5. tammikuuta 2016

Rakas puolukkamme, miksi olet niin hapan ja kitkerä?

Vuoden 2016 ensimmäisen ruokaverstaan aiheena 26.1. on maku. 

Puolukka, tuo perinteinen rakas marjamme, jakaa mielipiteitä. Sen vannoutuneet ystävät syövät sitä usein puhtaana kevyesti sokerilla maustettuna survoksena, ja punainen lusikallinen puolukkaa kuuluu kiinteästi monen suomalaisen lautaselle. Toiset taas pitävät puolukkaa liian happamana ja kitkeränä, eivätkä käytä sitä ollenkaan. Puolukka saatetaan jopa kokea liian arkisena ja arvottomana marjana. Puolukasta tykätään - ja sitä vihataan.

Vaikuttaako pyhäinhäväistykseltä: Luin hiljattain erilaisista puolukkakokeiluista, kuinka kaneli tai vanilja pyöristää puolukan happamuutta, ja pippuroitu neilikalla ja kanelilla maustettu puolukkahillo säväytti uudenlaisena ruokahillona. Viikuna-puolukkamarmeladi puolestaan olisi oiva kaveri juuston kanssa. Ja miltä vaikuttaisi puolukkainen hapanimeläkastike? Puolukka on makujen runsaudensarvi, jossa on metsäisyyttä, marjamaisuutta, happamuutta, pistävyyttä, makeutta ja kitkeryyttä, mutta mitä makuvivahteita puolukasta saadaan esiin, jos siihen lisätään jotain muuta makua? Mitä makua haluaisit puolukassa korostaa, mitä häivyttää? Miten voisimme nähdä puolukan uudella tavalla?

Ensimmäinen Ruokaverstas järjestetään Seinäjoella 26.1. Tule itse kokeilemaan, mihin puolukka taipuu, ja mitä makuja se antaa. Verstaassa tutustutaan myös perusmakuihin: Maista itse, tunnistatko makean, suolaisen, happaman, karvaan ja umamin makuominaisuudet. 

Aika: 26.01.2016 kello 18 – 20:00
Paikka: SeAMK, Foodwest talo 1. kerros, Seinäjoki, Vaasantie 1 C,
Ilmoittaudu: laila.matikainen(at)seamk.fi

Laila Matikainen, Ruokaverstas -hankkeen projektipäällikkö, SeAMK Elintarvike ja Maatalous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti