tiistai 2. helmikuuta 2016

Makuhaasteena tyrni!

Ensi viikolla 9.2.2016 jatkamme kevään makuteemaa Lappajärvellä tyrnin parissa. Tyrnin maku ja haju (=flavori) koetaan happamana ja astringenttina pääasiassa sen korkean happosisällön vuoksi. Eniten se sisältää omenahappoa. Eri tyrnilajikkeiden flavorit poikkeavat hyvinkin paljon toisistaan -kuten myös omenahapon määrä. Happamuus ja astringoivuus koetaan yleensä epämiellyttäväksi makuominaisuudeksi. Toisaalta, tyrni on sisältää paljon terveellisiä ravintoaineita, kuten flavonoideja, C-vitamiinia ja öljyyn liukenevia bioaktiivisia komponentteja.

Mitä tyrnin ominaisuuksia korostaisit, ja mitä siihen lisäisit? Entä miten kesyttäisit tyrnin ominaisuuksia? Verstaassa tutustutaan ensin makujen vuorovaikutuksen keinoihin ja sitten aletaan töihin. Pienryhmissä kehitetään ensin tyrnille uusi  makuyhdistelmä, joka sitten taivutetaan  neljäksi erilaiseksi testituotteeksi. Testituotteet – geeli, vaahto, mehu ja emulsio – auttavat kohti lopullisten tuotteiden kehitystä, jonka yleensä tapahtuu sitten omissa keittiöissä.
  • Tyrnin flavori: kitkerä, kirpeä, hapan, karvas, astringoiva (suuta kuivattava), hedelmäinen trooppisten hedelmien ja vahvanmakuisten marjojen aromi, makea, 
  • Astringoivuus: termillä astringoivuus tarkoitetaan suuta kuivattavaa, vetävää ja kutistavaa vaikutusta
Makuhaasteen ryhmätehtävä:
Raaka-aineana on tyrnitäysmehu sekä makuaineina erilaisia tuoreita tai kuivia aineksia. Kehittäkää tyrnille mieleisenne makuyhdistelmä. Tehkää tästä kehittämästänne makuayhdistelmästä neljä eri rakennetta: Mehu, geeli, vaahto ja emulsio. Ohjeet eri rakenteiden tekemiseen saatte paikan päällä, ja ryhmän jäsenillä on varmasti tekemistä eri rakenteiden valmistamisessa. Makuyhdistelmiä varten on tarjolla joitakin kuivia ja tuoreita mausteita ja aineksia. Oman salaisen raaka-aineensakin saa tuoda mukana!

Tilannekuvaa viime viikon makuverstaasta Seinäjoella, jossa työstettiin puolukkaa. 

Makuverstas 09.2.2016 ohjelma kello 18:00 alkaen:

  • Tutustuminen perusmakuihin (suolainen, makea, hapan, karvas, umami)
  • Maun muokkaamisen periaatteita (Anu Hopia)
  • Makuyhdistelmän valmistaminen ja näiden muokkaaminen eri rakenteiksi
  • Maistelu ja arviointi, yhteenveto
  • Paikka: Järviseudun ammatti-instituutti, Erkkiläntie 2, 62600 Lappajärvi
Varaa aikaa noin 2,5 tuntia.

Ilmoittaudu mukaan!  Voit ilmoittautua joko suoraan Facebookin tapahtumasivulla, tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen laila.matikainen(at)seamk.fi.

Nähdään Lappajärvellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti