Hirveä sutina! Se syntyi,
kun runsaat kolmekymmentä puolukantuunaajaa päästettiin irti Itikanmäen
laboratoriossa ideoimaan ja toteuttamaan uuden tulkinnan kotoisasta, vaikkakin
mielipiteitä jakavasta, puolukastamme.
Puolukka nimittäin jakaa
suomalaiset suurin piirtein kahtia: niihin, jotka sitä rakastavat ja niihin,
jotka kiertävät puolukkakipon kaukaa.
Koska puolukka on metsiemme kansallisaarre, eikös meillä ole jopa
velvollisuus löytää sille uusia ystäviä?
Tähän tehtävään valjastettiin
myös Ruokaverstaan väki. Osallistujat
jaettiin kuuteen sekaryhmään, joissa oli edustajia käytännössä kaikista
ruokamaailman vaikuttajatahoista. Mukana
oli yrittäjiä, keittiömestareita, opettajia, opiskelijoita, kehittäjiä,
tutkijoita ja ruokaharrastajia. Taisi
mukana olla jokunen virkamieskin, mutta tässä yhteydessä heidät laskettiin
ruokaharrastajiin. Aivan loistava
kokoonpano.
Ja sen mukaisia olivat
tuotoksetkin. Uuden puolukan makumaailma
vaihteli kotoisen mummolaisesta kardemummapuolukasta hipsterivaikutteiseen
kurkusta ja lakritsista rytmin saaneeseen puolukkatulkintaan. Upeita luomuksia kerta kaikkiaan!
Teoriaosuudessa käytiin läpi eri
makuominaisuudet niitä maistellen. Lisäksi käytiin läpi makujen yhdistämisen teoriaa, erityisesti makujen vuorovaikutuksen näkökulmasta. Kaikista havainnollisin makujen
vuorovaikutuksen kuvaaja taisi kuitenkin olla Jani Unkerin johdolla valmistettu
"virtuaalisorsa", jossa Jani paljasti salaisen sorsareseptinsä
samalla ohjaten meitä valmistamaan puhtaista makuliemistä sille
makumaailman. Sen havainnollisempaa tapaa oivaltaa makujen välinen
vuorovaikutus ei olekaan!
Ruokaverstaan ryhmien omat puolukkareseptit
Ryhmä 1
|
Raikas puolukkainen
|
2 dl mehua, 90g
ananasta, 2 g minttua, 1 dl sokeria
|
Ryhmä 2
|
Modernin metsäinen sitrusyrtti
|
Lime + sitruuna,
rosmariini, vaniljasokeri, suola, mehu
|
Ryhmä 3
|
Vivahteita kurkusta lakritsaan
|
7 dl mehua , ¼
kurkku, 1 kiivi, 1 appelsiini, sokeria 1 dl, suolaa 3 raetta, lakritsaa,
timjamia
|
Ryhmä 4
|
Yrttinen punavihermehu
|
6 dl mehua,
basilikaa, minttua, appelsiinia, vaniljasokeria, sokeria, suolaa
|
Ryhmä 5
|
Kardemumma mon chéri!
|
55g sokeria, 1 g
kardemummaa, suolaa, vaniljasokeria, mehua.
|
Ryhmä 6
|
Sitrus on berries
|
5 dl mehua, 100g
sokeria, 7 g vaniljasokeria, 5 g suolaa (meri), 50g appelsiinimehua, 50g
sitruunamehua, nippu sitruunamelissaa.
|
Resepteissä oli selvästi
otettu ideoita Verstaan teoriaosiosta, jossa muun muassa käytiin läpi sitä,
mistä puolukan haastava flavorimaailma oikein syntyy. Puolukan karttajat moittivat marjaamme
happamaksi, mutta tutkimustemme mukaan siinä on happamuuden lisäksi myös
karvautta ja suuta kuivattavaa astringoivuutta.
Metsäistä yrttisyyttä tai jopa pihkaisuutta puolukasta löytyy omasta
takaa, mutta hedelmäiset vivahteet ovat hentoisempia kuin useimmilla muilla
marjoillamme.
Kukin ryhmä selvästikin pyrki
tukemaan puolukkaluomuksessaan haluamiansa ominaisuuksia ja pyrki vaimentamaan
vähemmän toivottuja. Niinpä useaan
reseptiin sisällytettiin esimerkiksi ripaus suolaa taltuttamaan puolukan
karvautta. Suolan kun on useissa
tutkimuksissa todettu vaimentavan ruoan karvautta. Hedelmäisyyttä puolukkaan saatiin esimerkiksi
ananaksella, appelsiinilla taikka limellä ja metsäisen yrittisyyden seuraksi resepteihin
tuli mukaan kotoisampia mausteita ja yrttejä.
Sokeria käytettiin kohtuullisesti sen verran, että puolukkaisuus
korostui, mutta ei peittynyt makeuden alle.
Kaiken kaikkiaan
puolukkaverstas osoitti, että puolukka taipuu moneksi. Siitä saa yhtä hyvin luotua niin perinteisen
kuin moderninkin tunnelman! Seuraavissa
postauksissa kerromme, minkälaisen vastaanoton nämä puolukkaluomukset
saivat. Kerromme myös, miten makuja
muokattiin edelleen rakenteen avulla.
Maistuiko puolukka erilaiselta mehuna, hyytelönä, vaahtona taikka emulsiona?
Makuverstaan työohjeet/reseptit.
Anu Hopia,
Elintarvikekehityksen professori, Turun yliopisto
Laila Matikainen,
Projektipäällikkö/ Ruokaverstas, SeAMK
Laila Matikainen,
Projektipäällikkö/ Ruokaverstas, SeAMK
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti