maanantai 22. toukokuuta 2017

Kehittämässä innovaatioita lähiruokaan: Agrobiohack

Agrobiohack Seinäjoella 9.-10.5.2017

Ruokaverstaasta osallistuttiin kevään koittaessa vähän erilaiseen ”verstaaseen”, eli Agrobiohack –innovaatiotapahtumaan. Tapahtuman tarkoituksena oli ratkaista kasviperäisten raaka-aineiden kysynnän ja tarjonnan kohtaamisen haasteita. Lähiruoka on iso ja edelleen kasvava trendi, ja esimerkiksi ravintoloilla on vahva intressi löytää laadukkaita raaka-aineita lähituottajilta. Se ei kuitenkaan ole aina helppoa, kun tuottajilla ei välttämättä ole tietoa ostajista, eikä ostajilla tuottajista. 

Toukokuussa 2017 Into Seinäjoki, Elisa ja Seinäjoen kaupunki järjestivät kasviperäisen lähiruoan ongelman ratkaisemiseksi hackathonin. Hackathon tarkoittaa intensiivistä työskentelyjaksoa, jossa tiimit pyrkivät ratkaisemaan annettua ongelmaa, yleensä uuden ohjelmiston tai sovelluksen kautta. Tässä tapauksessa lähtökohta oli kehittää ohjelmisto, jonka kautta lähiruuan kysyntä ja tarjonta saataisiin kohtaamaan.

Juha Kurkela tehtävänannossa
Lähdimme edustamaan SeAMK Ruoka –yksikköä ICT-osaajien sekaan tiimillä, joka koostui Soila Mäntymaasta (Ruokaverstas) ja Hanne Ala-Harjasta, sekä paikan päällä saimme ohjelmistopuolen vahvistukseksi Wapice Oy:stä Juha-Matti Mäntykosken. Työskentely tapahtui OmaSP-stadionin Atria Loungessa, jossa samalla saimme mm. seurata SJK:n harjoituksia toukokuisessa lumisateessa. Paikalla oli yhteensä seitsemän erilaista tiimiä, ja tehtävän ratkaisuun oli aikaa 1,5 intensiivistä vuorokautta. Siinä ehti mukavasti pyöritellä ongelmaa useammasta näkökulmasta!

Tiimejä töissä

Totesimme tiimissä, että pelkkä ohjelmisto ei riitä ratkaisemaan ongelmaa kokonaan. Ratkaisunamme lähiruuan kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen olikin palvelukonsepti, joka toimii virtuaalitukkuna, yhdistäen sitä kautta tuottajan ja asiakkaan. Konsepti hyödyntää vahvasti yhteisöllisiä mekanismeja, kuten sosiaalista mediaa. Erityisesti huomioimme palvelun kiinnostavuuden ja brändin, koska ainoastaan laajalti käytettynä konseptista tulee toimiva. Lähtökohtaisesti painopiste on alueen yrityksissä: alkutuottajissa, jalostajissa ja ravintoloissa, jotka löytävät tätä kautta toisensa, ja vielä logistiikkaratkaisun. Mobiilisovelluskin tuli jo varsin hyvän näköiseksi! Katsotaan mitä tästä seuraa: Toivottavasti kuulette innovaatiostamme vielä, kun se auttaa alueen yrittäjiä tarjoamaan herkullista lähiruokaa myös juuri sinulle.

Sivulta http://agrobiotalous.fi/agrobiohack/ löytyy lisää tietoa tapahtumasta, tehtävästä ja kisan voittajista!  Myös muiden ryhmien ideat kuten logistiikan ja datan optimointiin rakennettu pilvipalvelu, varattava avomaapalsta, karttapohjainen kasvistori sekä tarinat älypakkausten ja blockchain -teknologian avulla, esitellään sivustolla. Toivottavasti myös niistä kuullaan lisää!


Soila Mäntymaa, SeAMK


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti