Ruokaverstaasta osallistuttiin kevään koittaessa vähän erilaiseen ”verstaaseen”, eli Agrobiohack –innovaatiotapahtumaan. Tapahtuman tarkoituksena oli ratkaista kasviperäisten raaka-aineiden kysynnän ja tarjonnan kohtaamisen haasteita. Lähiruoka on iso ja edelleen kasvava trendi, ja esimerkiksi ravintoloilla on vahva intressi löytää laadukkaita raaka-aineita lähituottajilta. Se ei kuitenkaan ole aina helppoa, kun tuottajilla ei välttämättä ole tietoa ostajista, eikä ostajilla tuottajista.
Toukokuussa 2017 Into Seinäjoki, Elisa ja Seinäjoen kaupunki järjestivät kasviperäisen lähiruoan ongelman ratkaisemiseksi hackathonin. Hackathon tarkoittaa intensiivistä työskentelyjaksoa, jossa tiimit pyrkivät ratkaisemaan annettua ongelmaa, yleensä uuden ohjelmiston tai sovelluksen kautta. Tässä tapauksessa lähtökohta oli kehittää ohjelmisto, jonka kautta lähiruuan kysyntä ja tarjonta saataisiin kohtaamaan.
Juha Kurkela tehtävänannossa |
Lähdimme edustamaan SeAMK Ruoka –yksikköä ICT-osaajien
sekaan tiimillä, joka koostui Soila Mäntymaasta (Ruokaverstas) ja Hanne
Ala-Harjasta, sekä paikan päällä saimme ohjelmistopuolen vahvistukseksi Wapice
Oy:stä Juha-Matti Mäntykosken. Työskentely tapahtui OmaSP-stadionin Atria Loungessa,
jossa samalla saimme mm. seurata SJK:n harjoituksia toukokuisessa lumisateessa. Paikalla
oli yhteensä seitsemän erilaista tiimiä, ja tehtävän ratkaisuun oli aikaa 1,5 intensiivistä
vuorokautta. Siinä ehti mukavasti pyöritellä ongelmaa useammasta näkökulmasta!
Tiimejä töissä |
Totesimme tiimissä, että pelkkä ohjelmisto ei riitä
ratkaisemaan ongelmaa kokonaan. Ratkaisunamme lähiruuan kysynnän ja tarjonnan
kohtaamiseen olikin palvelukonsepti, joka toimii virtuaalitukkuna, yhdistäen
sitä kautta tuottajan ja asiakkaan. Konsepti hyödyntää vahvasti yhteisöllisiä
mekanismeja, kuten sosiaalista mediaa. Erityisesti huomioimme palvelun
kiinnostavuuden ja brändin, koska ainoastaan laajalti käytettynä konseptista
tulee toimiva. Lähtökohtaisesti painopiste on alueen yrityksissä:
alkutuottajissa, jalostajissa ja ravintoloissa, jotka löytävät tätä kautta
toisensa, ja vielä logistiikkaratkaisun. Mobiilisovelluskin tuli jo varsin
hyvän näköiseksi! Katsotaan mitä tästä seuraa: Toivottavasti kuulette innovaatiostamme
vielä, kun se auttaa alueen yrittäjiä tarjoamaan herkullista lähiruokaa myös
juuri sinulle.
Sivulta http://agrobiotalous.fi/agrobiohack/ löytyy lisää tietoa tapahtumasta, tehtävästä ja kisan
voittajista! Myös muiden ryhmien ideat kuten logistiikan ja datan optimointiin rakennettu pilvipalvelu, varattava avomaapalsta, karttapohjainen kasvistori sekä tarinat älypakkausten ja blockchain -teknologian avulla, esitellään sivustolla. Toivottavasti myös niistä kuullaan lisää!
Soila Mäntymaa, SeAMK
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti