torstai 18. toukokuuta 2017

Mämmismoothiet ja muuta mieletöntä

Pääsiäisen alla perehdyimme Ruokaverstaassa Perinteistä nykypäivään –teeman myötä ”siihen oikeaan” tapaan valmistaa mämmiä: imellytykseen. Emme kuitenkaan nauttineet mämmiä ”sillä oikealla tavalla” eli kerman ja sokerin kanssa, vaan heittäydyimme vallan vallattomiksi ja kehitimme ryhmissä aivan uudenlaisia makuyhdistelmiä mämmistä – myös suolaisia! 

Maltaan karamellinen ja paahdettu maku yhdistetään perinteisesti suklaan, vaniljan ja maapähkinävoin kanssa, sillä se tuo mm. vaniljan makuun lisää ulottuvuuksia. Ehkä tämän takia mämmiä nautitaan  erilaisten kermaisten ja vaniljaisten yhdistelmien kanssa, kuten vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Lähdimme kuitenkin etsimään myös muita makuyhdistelmiä. Oivia ideoita löytyi Ahmed Ladarsinin Mämmi -kirjasta, Googlen syövereistä ja mielikuvituksesta. Alla lista enemmän ja vähemmän perinteisistä herkuista, joita verstaan osallistujilla oli käytettävissä uusien makuyhdistelmien rakentamiseen: 
 • Maitoa, kermaa, vaniljakastiketta,  maustamatonta jugurttia, mascarpone-juustoa, karamellisoitua kondensoitua maitoa 
 • Karpalohilloa, lakkahilloa, appelsiinimarmeladia, lime curdia 
 • Kardemummaa, pomeranssinkuorta, kanelia, chilijauhetta 
 • Fariinisokeria, vaniljasokeria 
 • Tummaa suklaata, valkoista suklaata, marenkeja, lakritsajauhetta 
 • Sitruunakuivakakkua 
 • Luumuja, banaania, appelsiinia, sitruunaa, passionhedelmää 
 • Vadelmia, mustikkajauhetta 
 • Pähkinärouhetta, mantelilastuja 
 • Kermalikööriä, appelsiinimehua, karpalomehutiivistettä 
 • Minttua, sitruunamelissaa 
 • Suolaisia: Parmankinkkua, parmesan-juustoa, aurinkokuivattua tomaattia, yrttituorejuustoa, sitruunapestoa 


Ryhmäläiset olivat ensin maistelleet erilaisia verstasta varten valmistettuja mämmejä, ja saivat sitten valita mielestään maukkaimman mämmin reseptiinsä. Jokainen 3-5 hengen ryhmä pääsi kehittämään pienet maistiaiset kaikille osallistujille mämmistä ja tarjolla olevista lisukkeista. Tarjolla oli niin paljon aineksia, että aluksi meinasi iskeä pieni valinnan vaikeus. Emme halunneet ohjata valintoja liikaa rajallisilla aineksilla, vaan antaa ryhmien oman innovatiivisuuden päästä valloilleen! Ja se pääsikin, saimme viisi täysin erilaista, uutta mämmiherkkua: 
1. Ryhmän sitruksinen mämmi

Ryhmä 1 päätti maustaa mämmin lime curdilla, ja annokset saivat pinnalleen murustettua marenkia sekä sitruunamelissan lehtiä. Ryhmä teki myös erilaisia kokeiluja ennen lopulliseen reseptiin päätymistä: ainakin appelsiinimehu todettiin toimimattomaksi tähän versioon. Ryhmän annoksessa oli selkeä mämmin maku, mutta annos oli lisäksi raikas, makea ja herkullinen.  "Kuin mämmiä, mutta parempaa", kuului kommentti. 

Mämmi ja Espanjan serkku
Ryhmä 2 rohkaistui kehittämään mämmistä suolaista versiota teemalla "Mämmi ja Espanjan serkku". Mämmistä, yrttituorejuustosta, parmesanista ja sitruunapestosta tehtiin pyre, joka valeltiin serranokinkkujen päälle, ja rullattiin kauniiksi kääröksi. Annokset koristeltiin vielä aurinkokuivatulla tomaatilla ja parmesaanilla. Yhdistelmä todettiin yllättäväksi, mutta toimivaksi ja makua kehuttiin koko porukalla. Tässä oli mämmiä käytetty todella uudella tavalla. 

Vadelmainen mämmiRyhmä 3 lähti tekemään smoothieta, makupareiksi mämmille valikoitui tuore vadelma ja mascarponejuusto. Runsas vadelman maku sopi mämmiin hienosti, ja annokset olivat suloisen makeita ja maukkaita. 
  
Mämmiä passionhedelmällä

Myös ryhmä 4 teki smoothien, ja sekoittivat mämmin sekaan passionhedelmää, sitruunamehua ja kondensoitua maitoa makeutta antamaan. Myös tämä eksoottisten makujen yhdistelmä toimi hyvin ja toi uutta ulottuvuutta mämmiannoksiin. 

Paula-vanukasta?Ryhmä numero 5 koostui Ruokaverstaan henkilökunnan kahdesta nuorimmasta, joiden ajatuksena oli käyttää niitä aineita, mitä muut eivät olleet käyttäneet. Annoskippojen pohjalle annosteltiin sitruunaista kuivakakkua, mämmin sekaan laitettiin kermalikööriä, lakritsijauhetta ja sitruunan kuorta. Annos viimeisteltiin vielä hitusella vaniljakastiketta. Kommenttien perusteella tämä mämmi oli suunniteltu aikuiseen makuun, mutta näytti lasten Paula -vanukkaalta. 

Oli jännittävää huomata, miten erilaisia yhdistelmiä ryhmät keksivät, ja kaikki pääsivät maistelemaan sellaisia annoksia, mitä ei olisi muuten tullut kokeiltua. Tämän jälkeen ei mämmi ole enää entisensä! 
Millainen sinun yhdistelmäsi olisi? 

Soila Mäntymaa, SeAMK
Katja Marttunen, Turun yliopisto

Lähteet: Ahmed Ladarsin, Mämmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti