perjantai 11. joulukuuta 2015

Opettavainen ja maistuva brunssi

Saisiko olla kylmää aamupuuroa jogurtista ja hirssistä? Moni olisi ennakolta saattanut epäröidä osallistua brunssille, jonka erääksi suosituimmaksi ruokalajiksi nousi mainittu tuorepuuro . Silti raikkaan lumisena lauantaiaamuna pari viikkoa lähes 130 iloista aterioitsijaa herkutteli Ruokaverstas -hankkeen pop-up -brunssilla. Brunssi järjestettiin osana maailmanlaajuista ravintolapäivä -tapahtumaa Seinäjoen kaupunkimaiseman yli aukeavissa näköaloissa Frami -kompleksin huipulla. Tarjoilut aina kikhernesalaateista ja tattarivohveleihin siirtyivät parempiin suihin ja saimme järjestäjinä uurastuksestamme hyvän mielen, kun vierailijat vaikuttivat tyytyväisiltä ja kiinnostuneilta. Kiitos kaikille osallistujille ja järjestelyissä auttaneille.

Koska Ruokaverstas -hankkeessa ei ole kyse vain ravinnosta, pyrimme myös kevyesti ja helposti lähestyttävällä tavalla esittelemään ja tekemään tiedettä. Itse brunssin ruokalajien valmistuksessa hyödynsimme osittain hieman poikkeavia tekniikoita, kuten ylläolevan linkin ohjeistakin näkyy. Lisäksi esittelimme kaviaarin valmistamista mehusta, mistä jo aiemmassa blogikirjoituksessa olikin maininta.

Samalla selvitimme hieman tiedon siirtämistä ja kiinnostuksen herättämistä ruokailun osana. Tätä varten pyysimme asiakkaitamme täyttämään lyhyen palautelomakkeen. Vaikka lomake oli hieman kieliposkella valmisteltu, saimme arvokasta tietoa niin hankkeellemme kuin yhteistyökumppaneillemme Kauhajoen palvaamolle, Pirjon Pakarille ja Juustoportille. Suuri kiitos heillekin herkuista! Palautteeseen saimme yhteensä 54 vastausta, mikä on erittäin hyvä otanta, yli 40 % osallistujista. Tavoitteena oli saada vastaus per pöytäkunta. Tämä ylittyi selvästi, sillä tällöin olisimme tarvinneet keskimäärin 35 vastausta.

Millaisia huomioita saatamme tehdä palautteesta? Jotain uutta ravintolapäivässä kertoikin oppineensa 69 % osallistujista. Aterioinnin osana voidaan selvästi välittää kevyellä tavalla uutta tietoa. Moni osallistuja, 63 % kaikista, ei ollut aiemmin kuullut Ruokaverstas -hankkeesta, joten mielenkiintoisen juustotarjottimemme ja muiden makupalojen ansiosta taisimme tehdä heillekin hanketta tutuksi. Iloksemme saimmekin kuulla, että lähes kaikki palautetta antaneet, 96 %, olisivat kiinnostuneita osallistumaan Ruokaverstaan tapahtumiin jatkossakin. Olemme järjestämässä varsinaisia Ruokaverstaita keväällä ja niihin kaivataan mukaan ruokaharrastajia pohtimaan ja maistelemaan uudella tavalla ideoituja ruokia. Olkaahan kuulolla!

Lisäksi kysyimme mielipiteitä yhteistyökumppaneidemme tuotteista. Kauhajoen palvaamon palvikinkkua on kiinnostunut ostamaan jatkossa 54 % vastanneista ja sen lisäksi 41 % on mahdollisesti kiinnostuneita. Pirjon Pakarin tattarinappien makuelämystä piti kiinnostavana 39 % vastanneista ja lopuistakin 41 % koki sen sopivan yhteen lisukkeen kanssa. Hyvää palautetta näistä tuotteista.

Koska vain kaksi ei ollut kiinnostuneita osallistumaan jatkossa Ruokaverstas -tapahtumiin, emme voi tehdä tieteellisesti yleistettäviä päätelmiä siitä, vaikuttiko esimerkiksi uuden oppiminen kiinnostukseen osallistua Ruokaverstaisiin. Sen sijaan verratessa vastauksia teimme mielenkiintoisen ja hyvin inhimillisen havainnon. Jok’ikinen heistä, jotka eivät olleet kiinnostuneita Ruokaverstaan tulevista tapahtumista, ei myöskään ollut erityisen innostunut ruoista, joista pyysimme palautetta. Kiinnostus asiaan kuin asiaan herätetäänkin varmimmin vatsan kautta ja makunystyröitä hivelevällä sapuskalla, ei pelkällä tieteellä.

Muistutuksena vielä niille, joita Ruokaverstaan tulevat tapahtumat kiinnostuvat. Parhaiten tietoa saat seuraamalla meitä blogin lisäksi Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Juha Viitasaari

Ruokaverstas -hankkeen projektikoordinaattori
SeAMK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti