perjantai 11. joulukuuta 2015

Ruokaideat verstaasta

Uudet ideat voivat syntyä aivan tavallisesta elämästä, jossa eräänä päivänä kaapista puuttui kananmunat – tai kiireestä, kun et ehtinytkään antaa sen lihan lämmetä huoneenlämpöön ennen paistamista. Voisiko asiat tehdä toisin kuin aina ennen on tehty, ja mitä siitä seuraa?

Ruokaverstas on Seinäjoella ja Etelä-Pohjanmaalla käynnistyvä toiminta, jossa perehdytään paikallisten elintarvikeyritysten ruoka-aiheisiin sekä teorian että käytännön kokeiden avulla. Ruoanvalmistuksessa tapahtuvien ilmiöiden syyt ja seuraukset juontavat juurensa luonnontieteellisistä ilmiöistä, jotka voivat olla kemiallisia, fysikaalisia tai biologisia. Uudet innovaatiot voivat syntyä näiden ilmiöiden havainnoimisen myötä. Ruokaverstas on myös foorumi, joka kerää yhteen alueen ruoka-ammattilaiset ja harrastajat yrityksistä, oppilaitoksista, tutkimusryhmistä ja ruokaharrastajien parista. Kaikki, joita ruoan eri ilmiöt kiinnostavat ovat tervetulleita osallistumaan keskusteluun joko sosiaalisen median kanavissa tai itse ruokaverstastilaisuuksissa. Tavoitteena on kehittää eteläpohjanmaalaista ruokaosaamista ja ruoan laatua entistäkin paremmaksi, ja antaa yrityksille uusia ideoita.

Tässä blogissa kirjoittavat etelä-pohjanmaalla eri tavoin vaikuttavat ruoka-alan ihmiset. Teemme ruokamaakuntaa tutuksi, ja kerromme tarinaa omasta elintarvikkeelta tuoksuvasta arjestamme.

Ruokaverstasta on esitestattu syksyllä 2014, jolloin järjestettiin kolme ruokaverstasta: tärkkelyksen kemia (resistentti tärkkelys), kastikkeiden kemia (eri suurusteet) sekä gluteenittoman hapanleivän haasteet. Näihin pilotteihin voi tutustua tarkemmin täällä.

Tietoa Ruokaverstaasta

Toteuttajat: Seinäjoen ammattikorkeakoulun Elintarvike- ja maatalousyksikkö ja Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusryhmä.

Toteutusaika: 2015 syksy – 2017 kevät.

Ruokaverstaat: Yhteensä noin 9-12 Ruokaverstas –tilaisuutta, joista ensimmäiset järjestetään keväällä 2016.

Aiheet: Kerätään eteläpohjalaisilta elintarvikealan yrityksiltä.

Lisätietoa:

Ruokaverstas sivu

Ruokaverstas Facebookissa

Laila Matikainen työskentelee Seinäjoen Ammattikorkeakoulun Elintarvike- ja maatalous yksikössä Ruokaverstas -hankkeen projektipäällikkönä. Laila on koulutukseltaan bio- ja elintarviketekniikan insinööri, ja suorittaa työnsä ohessa elintarviketieteiden maisteriopintoja Helsingin yliopistossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti